
De kerncentrale Borssele is sinds 20 juni weer in bedrijf. De centrale werd op 13 mei uit bedrijf genomen voor de jaarlijkse onderhoudsstop en splijtstofwissel. Naast het wisselen van de splijtstofelementen (de brandstof) zijn zo’n 4000 onderhoudsactiviteiten uitgevoerd.
Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden, beproevingen en het wisselen van de brandstof. Een splijtstofelement gaat ongeveer vier jaar mee, daarom wordt jaarlijks ongeveer een kwart van de splijtstof vervangen. Daarnaast worden regulier onderhoud en inspecties uitgevoerd. Zo zijn de stoomgeneratoren geïnspecteerd en goedgekeurd en zijn de koelwaterleidingen gereinigd. Een ander bijzonder karwei deze splijtstofwisselperiode was het testen van de lekdichtheid van de bol. Dit gebeurt door de bol door middel van luchtdruk op 1 bar overdruk te brengen. Deze test is succesvol afgerond en daarmee is zeker gesteld dat de bol lekdicht is.
De centrale is langer uit bedrijf geweest dan vooraf gepland. Sommige werkzaamheden duurden langer. Zo is bijvoorbeeld na een test besloten om een veiligheidsrelevante afsluiter van nieuwe onderdelen te voorzien, in plaats van alleen onderhoud aan die onderdelen te plegen. Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond en is de afgelopen dagen stap voor stap de centrale in bedrijf genomen. De kerncentrale levert sinds maandag weer CO2 neutrale stroom aan het landelijk net.