Kerncentrale Borssele neemt de tijd om werkzaamheden veilig en verantwoord af te ronden

Kerncentrale Borssele neemt de tijd om werkzaamheden veilig en verantwoord af te ronden.

Eind april ging de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor de jaarlijkse splijtstofwissel en onderhoud. Tijdens een splijtstofwisselperiode wordt een kwart van de brandstof (de splijtstofelementen) gewisseld en wordt onderhoud aan de centrale gepleegd. Bijzonder voor deze stop zijn de veiligheidsverbeterende maatregelen die zijn doorgevoerd om de centrale nog veiliger te maken. Deze splijtstofwisselperiode is een tienjaarlijkse onderhoudsstop, de centrale is langer uit bedrijf dan gebruikelijk.

Gepland was de centrale eind juni weer in bedrijf te nemen, maar we nemen meer tijd om de werkzaamheden veilig en volledig af te ronden.

Begin juli starten we aan de afsluitende fase van de splijtstofwisselperiode. De centrale gaat dan langzaamaan weer elektriciteit leveren aan het landelijk net. Dit is later dan de oorspronkelijke planning van eind juni.

Veiligheid en zorgvuldigheid hebben onze topprioriteit. We nemen de tijd om de complexe werkzaamheden veilig, met hoge kwaliteit en controle af te ronden. Zo blijven we behoren bij de 25% veiligste kerncentrales van de westerse wereld.

Nadat de kerncentrale weer elektriciteit levert aan het landelijk net, voeren we nog een aantal beproevingen uit die alleen tijdens die fase uitgevoerd kunnen worden. Het kan in deze periode voorkomen dat we terug gaan in vermogen of de centrale weer uit bedrijf nemen omdat we iets willen bijstellen.
Als de werkzaamheden volledig afgerond zijn gaat de centrale weer de volledige 485 MW CO2 neutrale stroom leveren.

Bij alles wat we doen geldt: we werken veilig of we werken niet.