Wie een kerncentrale uit elkaar wil halen, heeft de keuze uit twee opties: direct aan de slag of een periode wachten.

Ontmanteling Dodewaard ander scenario dan Borssele

Direct aan de slag gaan heeft als voordeel dat de installatie ook weer snel weg is en dat je gebruik kunt maken van de kennis van de bedrijfsvoerders. Het nadeel is dat je werkt met hoogradioactieve materialen wat dit werk meer complex en extra duur maakt vanwege de voorzorgsmaatregelen.

Natuurlijk verval

Als je een periode van enkele tientallen jaren wacht met de ontmanteling, verdwijnt het grootste deel van de radioactiviteit. Natuurlijk verval zorgt hiervoor. Het is dan goedkoper en minder complex om de centrale te ontmantelen. Het nadeel is natuurlijk dat je een jaar of veertig goed op het gebouw moet passen.

Dodewaard: wachten

In feite gebeurt deze laatste ontmantelingsstrategie met de kerncentrale Dodewaard die in 1997 uit bedrijf ging. Na sluiting werd de radioactieve installatie in een veilige toestand gebracht en het gebouw in 2005 afgesloten. Na 2045 wordt Dodewaard ontmanteld.

Borssele: direct ontmantelen

Oorspronkelijk was dit ook het scenario voor kerncentrale Borssele toen de beoogde sluitingsdatum nog 2013 was. Er zou na 2013 een periode van veilige insluiting volgen waarna veertig jaar gewacht zou worden met de ontmanteling. Die stond gepland voor 2053. Nu de centrale doordraait tot 2034, zijn er met de overheid andere afspraken gemaakt (Borssele Convenant). Onderdeel hiervan is de directe ontmanteling na 2034.

Het Borssele Convenant is hier te bekijken.