Kerncentrale Borssele levert weer stroom. De centrale werd op 5 april uit bedrijf genomen voor de uitgebreide onderhoudsstop en splijtstofwissel van 2024. Naast het wisselen van de splijtstofelementen (de brandstof) zijn ruim 4.500 onderhoudsactiviteiten uitgevoerd.

Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden en het wisselen van splijtstof. Een splijtstofelement gaat ongeveer vier jaar mee, daarom wordt jaarlijks ongeveer een kwart van de splijtstof vervangen.

De centrale is wat langer uit bedrijf geweest dan vooraf gepland. Tijdens de onderhoudsstop worden veel inspecties uitgevoerd in en aan de installatie. Dat zorgde voor extra onderhoudsactiviteiten die moesten worden uitgevoerd. Daarnaast stond een aantal grote onderhoudsklussen op de planning: zo is één van de twee hoofdkoelmiddelpompen voorzien van enkele nieuwe onderdelen, zijn de stoomgeneratoren en het reactorvat gecontroleerd en zijn delen van de turbines naar Duitsland gegaan voor een volledige revisie.

Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond naar tevredenheid van de toezichthouder ANVS en EPZ en volgens de geldende voorschriften. De centrale is stap voor stap in bedrijf genomen en levert sinds zondag 16 juni weer CO2 neutrale stroom aan het landelijk net.

Waar bent u naar op zoek?