Wij durven groots te denken. Ver vooruit. Wij denken altijd ‘two steps ahead’. Dat is de nucleaire industrie gewend. Voor ons is 2050 dus niet zo ver weg. Klimaatneutraal? Wij durven deze toekomst aan! Wij hebben een visie en plannen vooruit.

Hoe wij de toekomst zien

In 2050 bedrijven wij mogelijk nog  steeds de huidige kerncentrale, hebben we twee grote kerncentrales in bedrijf en exploiteren we meerdere Small Modular Reactors (SMRs) door heel Nederland. En misschien zelfs daarbuiten.

Small Modular Reactors

SMRs zijn kleine en middelgrote kerncentrales die in serie in een fabriek worden gemaakt en ter plekke in elkaar worden gezet. Dat kan wat ons betreft overal in Nederland zijn. Soms meerdere kleintjes naast elkaar, als de behoefte aan klimaatneutrale warmte en stroom ergens toeneemt. Met de inzet van kleine modulaire reactors maken we stroom op de plek waar die nodig is. Je hoeft dan ook geen lange hoogspanningslijnen aan te leggen.

Mogelijkheden SMRs

  • Mega-datacenters die veel stroom gebruiken kunnen we ter plekke van energie. De SMR staat er gewoon naast. Met de warmte die overblijft kun je dan ook nog tuinbouwkassen of woonwijken in de buurt verwarmen.
  • De procesindustrie door heel Nederland kunnen we met SMRs van stroom, proceswarmte en waterstof voorzien. Van Limburg tot Moerdijk, van Rotterdam tot Nijverdal.
  • SMRs kunnen worden ingepast in de bestaande omgeving. Er zijn geen hoogspanningslijnen of koeltorens nodig. En een SMR produceert geen broeikasgassen en stikstof

Grote kerncentrales

Grote kerncentrales zijn ook nodig. We hebben een landelijk stroomnet dat gevuld moet blijven. Ook als het niet waait en de zon niet schijnt. Grote kerncentrales kunnen zorgen voor wat we noemen: basislast. Ervoor zorgen dat er altijd elektriciteit stroomt door het hoogspanningsnet, 24/7.

Productie van waterstof

Ook als de zon volop schijnt en het hard waait en er dus een overvloed aan duurzaam opgewekte stroom is, zijn grote kerncentrales nuttig. Er kan dan waterstof worden gemaakt in elektrolysers. De op dat moment overbodige stroom wordt dan opgeslagen in waterstof.

Waterstof is een klimaatneutrale energiedrager. Met waterstof kun je motoren aandrijven en huizen of processen verwarmen zonder dat je het klimaat belast.  Als je waterstof verbrandt, reageert het met zuurstof en vormt het water. De uitstoot na verbranding is hoofdzakelijk waterdamp.

Kerncentrale Borssele - Turbinehal

Toekomstige energiebronnen

Wie nu investeert in bestaande, bewezen kerntechniek, opent de deur naar de toekomst.

Veel mensen ‘dromen’ van ‘oneindige en inherent veilige kernenergie die door ons laagland stroomt’. Thoriumcentrales, kernfusie. Om daar te kunnen komen, hebben we een vitale nucleaire sector nodig. Een sector waar jonge mensen voor willen studeren, aan willen werken en in durven te investeren.

Bij zoveel vitaliteit zijn innovaties vrijwel een logisch gevolg. Dromen kunnen werkelijkheid worden als we dat willen. Thorium is bewezen, al decennia geleden. Kernfusie vindt nu plaats in onze zon en andere sterren. Op aarde is kernfusie wetenschappelijk bewezen in laboratoria. Maar kernfusie als energiebron? Daar zijn onderzoek en investeringen voor nodig. En dus een vitale internationale nucleaire sector die dat doet.

 

De durf om te innoveren

EPZ durft te investeren in de bestaande en bewezen drukwatertechnologie. Zeg maar: het doorontwikkelde Borssele-concept. Dat is de springplank naar de toekomst. Want wij willen met geavanceerde drukwatertechnologie de motor worden van innovatieve ontwikkelingen op het gebied van reactortechnologie.

EPZ praat met start-ups over de hele wereld. Thorium zit daar ook bij. Innovatieve koelmiddelen zoals gesmolten zout of lood dat koelwater vervangt? Interessant! Laat de innovaties maar komen. Stiekem dromen we over demonstratieprojecten op ons terrein. Wat dat wordt? De toekomst zal het leren.

Waar bent u naar op zoek?