EPZ levert tussen de 3 en de 4% van alle elektriciteit in Nederland. Van alle klimaatneutrale elektriciteit in ons land leveren wij 15%. Dat maakt ons tot een belangrijke speler op het gebied van klimaatneutrale stroom en dus ook een belangrijke speler in de energietransitie.

kerncentrale borssele

EPZ produceert ruim 530 MegaWatt stroom met windturbines, een zonnepark en de enige kerncentrale in Nederland. Al die stroom is klimaatneutraal. Genoeg voor ruim 1,3 miljoen huishoudens. We zijn de grootste elektriciteitsproducent van Zeeland.

 

Borssele is door de regering aangewezen als voorkeurslocatie voor nieuwbouw. Een logische keuze! Er passen hier twee nieuwe kerncentrales.

Je kunt als particulier (helaas) geen energiecontract bij ons afsluiten. Wij zijn een soort groothandel in klimaatneutrale elektriciteit. Al onze stroom wordt afgenomen door onze aandeelhouders PZEM en ERH. Zij verkopen onze stroom op de elektriciteitsmarkt.

Het initiatief voor de nieuwbouw ligt bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De eerste voorbereidingen voor de bouw van twee kerncentrales zijn gestart. De verwachting is dat ze rond 2035 gebouwd zijn. Het kabinet bereidt daarnaast de mogelijke bedrijfsduurverlenging van de bestaande kerncentrale in Borssele voor. Die kan dan ook na 2034 veilig in bedrijf blijven.

Waar bent u naar op zoek?