Onze kerncentrale produceert jaarlijks een kleine hoeveelheid radioactief afval. Naast laag radioactief afval zoals verontreinigde onderdelen, gereedschappen en textiel komt er ieder jaar ongeveer anderhalve kubieke meter hoog radioactief afval uit de reactor. Dit kernsplijtingsafval krijgt een speciale behandeling en wordt zorgvuldig geïsoleerd, beheerd en veilig opgeslagen bij COVRA in Vlissingen.

Per jaar produceren wij ongeveer anderhalve kubieke meter hoogradioactief afval
Hoogradioactief afval
De meeste aandacht van de samenleving gaat uit naar ons hoogradioactief afval. Dit is afkomstig van de splijtstofelementen die als brandstof in onze reactor zijn gebruikt. Omdat ‘uitgewerkte’ reactorbrandstof nog zeer veel bruikbare splijtstoffen (uranium en plutonium) bevat, kiezen wij voor recycling.
95 procent van ‘uitgewerkte’ brandstof kan opnieuw de reactor in. Dan blijft er dus zo’n vijf procent hoogradioactief afval over. Dat wordt door glas gemengd en in een rvs-vat gegoten waarin het stolt. Radioactieve stoffen zitten daarna opgesloten in de structuur van het glas. Ze kunnen er niet uit, er kan dan niets meer mee gebeuren.
Per jaar produceren wij ongeveer anderhalve kubieke meter van dit verglaasde afval. Wij slaan dat honderd jaar veilig op in een speciaal gebouw bij de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA) in Vlissingen. Daarna gaat dit afval waarschijnlijk naar een terugneembare eindberging in een diepe aardlaag.
Laag- en middelradioactief afval
Laag- en middelradioactief afval bestaat voornamelijk uit materialen en gereedschappen die we in onze kerncentrale gebruiken. Gebruikte bedrijfskleding bijvoorbeeld. We verzamelen dit afval in roestvrijstalen vaten. De vaten worden samengeperst tot dikke plakken zodat ze minder ruimte innemen. De plakken laten we in beton gieten voor opslag. Per jaar is dit minder dan 100 kubieke meter afval, inclusief de betonnen verpakking.
Ook dit afval staat zorgvuldig opgeslagen bij COVRA. Over enkele tientallen jaren is het laag- radioactief afval stralingsvrij. Het is dan ‘gewoon’ afval. Dat komt door het natuurlijk verval van radioactief afval, dat komt door de halveringstijd: de periode die het voor een stof duurt om de helft van de straling kwijt te raken.