Onderzoek
De superieure kwaliteit geldt voor bijna alle vitale componenten in de kerncentrale. Daarom onderzoeken we of (en hoe lang) we de kerncentrale veilig in bedrijf kunnen houden na 2034. Dat is tot nu toe het wettelijke sluitingsjaar. Omdat de politiek het wil en het technisch mogelijk lijkt, onderzoekt de politiek of deze wet kan worden veranderd.
Als we alles op een rijtje hebben, nemen we een besluit. Dat is geen kwestie van ‘durven’, maar van ‘zeker weten’. Want we zullen na 2034 alleen langer doorgaan als we zeker weten dat dit veilig kan. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door de Rijksoverheid.
De afgelopen 50 jaar is de kerncentrale wel duizend keer veiliger geworden!
Advies voor bedrijfsduurverlenging na 2034
De regering heeft aan EPZ gevraagd om te onderzoeken of de kerncentrale Borssele na 2034 nog langer in bedrijf kan blijven. EPZ is gestart met het onderzoek naar bedrijfsduurverlenging. Hoewel de kerncentrale in topconditie verkeert, is het niet zeker of de centrale ook na 2034 in bedrijf kan blijven. Er zijn juridische, technische en economische aspecten die eerst moeten worden uitgezocht en opgelost. Meer informatie over bedrijfsduurverlenging vind je hieronder.
Op verzoek van de toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft het Atoomagentschap van de Verenigde Naties (IAEA) een vooronderzoek gedaan naar de stand van zaken rond de mogelijke bedrijfsduurverlenging van de kerncentrale. Tijdens dit pre-SALTO onderzoek (Safety Aspects of Long Term Operation) zijn er aanbevelingen en suggesties gerapporteerd die bedrijfsduurverlenging dichterbij zullen brengen. Het rapport van de IAEA en de publiekssamenvatting hiervan vind je hieronder.
Kerncentrale Borssele is sinds de bouw voortdurend aangepast aan de stand der techniek. Na ruim veertig jaar voortdurend verbeteren, behoort de kerncentrale ook nu tot de 25% veiligste kerncentrales in de westerse wereld. Een onafhankelijke internationale commissie van deskundigen stelt dit iedere vijf jaar opnieuw vast in opdracht van de regering. De veiligheid, veiligheidsverbeteringen en resultaten van veiligheidsonderzoeken worden bovendien nog gecontroleerd door de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming en het Atoom Agentschap van de Verenigde Naties: het IAEA.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan aan het reactorvat-staal vóór de inbedrijfname. Daardoor is er veel bekend over de beginsituatie. Tijdens bedrijf is het vat periodiek helemaal onderzocht met onder meer inwendig onderzoek. Daaruit blijkt dat het staal hoegenaamd niet afwijkt van de beginsituatie. Het is nu zelfs nog beter dan van een nieuw vat zou worden geëist.