Meldingen 2025
Tijdens de middagdienst op zaterdag 8 maart 2025 was de eerste aanvalsploeg tijdelijk niet precies samengesteld volgens de eisen in de technische specificaties.
De kerncentrale heeft een eerste aanvalsploeg met een vastgestelde omvang en samenstelling om bij brand in de kerncentrale snel in te kunnen grijpen. Tijdens de middagdienst moest een medewerker van de afdeling Beveiliging de centrale verlaten. De medewerker – met de rol van gids in de eerste aanvalsploeg – had letsel opgelopen na een ongelukkige val. Hiervoor was medische behandeling noodzakelijk.
De overige manschappen en medewerkers van de dienstdoende wachtploeg waren op normale sterkte. In geval van een calamiteit had één van hen de rol van gids kunnen waarnemen. Echter was de aanvalsploeg anders samengesteld dan voorgeschreven en werd daarmee niet precies voldaan aan de vereiste technische specificaties. Na 33 minuten was er een gekwalificeerde vervanger van de afdeling Beveiliging aanwezig en voldeed de eerste aanvalsploeg weer aan de vereiste samenstelling.
De gebeurtenis had geen gevolgen voor de nucleaire veiligheid en is gemeld bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) met als voorgestelde klassering INES = 0.
Op maandag 20 januari 2025 werd een geringe toename van de concentratie van radioactieve edelgassen in het primair (nucleair) systeem gemeten. Dit is een aanwijzing voor splijtstoflekkage. Splijtstoflekkage komt vaker voor. Dit is niet gevaarlijk voor de bedrijfsvoering van de kerncentrale.
De situatie wordt conform de geldende procedures gevolgd. Extra maatregelen zijn niet nodig omdat de concentratie radioactieve edelgassen in het primair systeem zeer ruim (met een factor 1.000) beneden de grenswaarden ligt.
Tijdens de splijtstofwisselperiode in april, het moment waarop de splijtstofelementen (de brandstof) worden gewisseld, zal door middel van metingen en visuele inspectie worden vastgesteld om welk splijtstofelement het gaat. Dit element wordt opgeslagen in het splijtstofopslagbassin en niet meer ingezet in de reactor. Op een later moment wordt de lekke buis uit het splijtstofelement verwijderd en opgeslagen.
De gebeurtenis had geen gevolgen voor de nucleaire veiligheid en is gemeld bij de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) met een voorgestelde klassering INES=0 (een kleine afwijking zonder veiligheidsconsequenties).
Achtergrond
De reactor in Borssele bevat 121 splijtstofelementen. Ieder element bevat een bundel van 205 splijtstofstaven. Dat zijn buizen waarin de splijtstoftabletten zitten opgesloten. Bij één van deze elementen is één van deze buizen lekgeraakt. Ieder jaar wordt ongeveer een kwart van de elementen vervangen. Daar zit het lekke element dus bij.
Meer weten over splijtstof? Lees het in onze blog.