Kerncentrale Borssele behoort opnieuw tot de 25 procent veiligste drukwater-kerncentrales van de westerse wereld. Dat heeft de Benchmark Commissie eind 2023 gerapporteerd aan de convenantpartijen RWE, PZEM, EPZ en de nationale overheid, zijnde de ministeries van IenW en EZK. Behoren tot het veiligste kwartiel is een voorwaarde om open te kunnen blijven tot 2034. De Benchmark Commissie brengt iedere vijf jaar verslag uit over de veiligheid van kerncentrale Borssele.

Kerncentrale Borssele nog altijd in de wereldtop

De Benchmark Commissie concludeert:

“Door gebruik te maken van de ontwikkelde methodologie heeft de Commissie de veiligheid van 220 kerncentrales vergeleken. Op basis hiervan heeft de Commissie unaniem geconcludeerd dat de KCB behoort tot de groep van 25% veiligste watergekoelde en watergemodereerde reactoren van de EU, VS en Canada.”

Ook de directeur van EPZ, exploitant van kerncentrale Borssele, was bij de overhandiging van het rapport aanwezig: “Wij constateren dat het beleid van voortdurend verbeteren resultaat heeft: na meer dan 50 jaar productie behoort kerncentrale Borssele nog steeds tot de 25% veiligste kerncentrales in de Westerse wereld.”

EPZ bedankt de Commissie voor haar gedegen werk en ziet het rapport als een aanmoediging om ook komende jaren te blijven investeren in de veiligheid van de kerncentrale. “Wij zorgen ervoor dat de kerncentrale Borssele tot zijn allerlaatste dag in topconditie is en zich kan blijven meten met de wereldtop,” aldus directeur Carlo Wolters.

 

Datum plaatsing: 2 april 2024

Waar bent u naar op zoek?