Update 7 december, 15.00 uur

Kerncentrale Borssele levert weer stroom

Kerncentrale Borssele levert weer stroom na een storing in de generator. De kapotte spoel is gerepareerd en succesvol teruggeplaatst in de generator. De centrale levert sinds vanmiddag weer CO2 neutrale stroom aan het landelijk net.

Update storing generator

De generator is de ‘superdynamo’ van de kerncentrale die de elektriciteit opwekt. De storing trad dus niet op in de nucleaire installatie en heeft ook geen effect op de nucleaire veiligheid.

In de generator zitten meerdere meetspoelen die constant de spanning van de opgewekte stroom monitoren. Als één van deze spoelen een afwijking constateert, stopt de elektriciteitsproductie. Dit gebeurt om de installatie te beschermen tegen een te hoge spanning.

Omdat één van deze meetspoelen afgelopen zondag stuk ging, raakten de metingen verstoord. Daardoor werd automatisch de generatorbeveiliging ingeschakeld waarna de elektriciteitsproductie stopte. Daarop werd uiteraard ook automatisch het vermogen van de kerncentrale terug geregeld. De kerncentrale staat nu stand by.

Op dit moment wordt de kapotte spoel gerepareerd. Daarna wordt de spoel teruggeplaatst en kan de elektriciteitsproductie worden hervat.

Kerncentrale op stand-by

Op zondag 3 december is de elektriciteitsproductie met de kerncentrale gestopt na een storing in de generator. De kerncentrale staat stand-by tot de storing is verholpen.

Waar bent u naar op zoek?