Het reactorvat van kerncentrale Borssele is regelmatig in het nieuws vanwege problemen met buitenlandse reactorvaten. Ons reactorvat wordt ieder jaar grondig gecontroleerd en is in goede conditie. Ons vat is zelfs beter dan nieuw zou worden geëist.

Ons vat is na vijftig jaar productie nog steeds beter dan nieuw zou worden geëist

Bij de vervaardiging (1969-1972) van ons vat heeft de bouwer Siemens/ Kraftwerkunion (KWU) gestreefd naar de hoogst haalbare kwaliteit. Strenge specificaties, goede kwaliteitszorg en gebruik van de beste materiaalsoorten betalen zich nu terug: ons vat kan aantoonbaar mee tot zeker 2034.

Goede kennis van de conditie

Wij hebben zowel goede historische als actuele kennis van de conditie van ons reactorvat. Al tijdens de vervaardiging van het vat van de KCB is in de jaren 1969-1972 wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van ons staal. Vanwege deze onderzoeksresultaten en door alle periodieke inspecties daarna, hebben wij een goed (historisch) beeld van de ontwikkeling van de conditie van ons vat. Die is tijdens het vijftigjarige bedrijf in feite niet veranderd.

Inspectie

Het KCB-vat en de deksel worden op meer dan vijftig plaatsen stelselmatig onderzocht. De te inspecteren plaatsen zijn vastgelegd door de overheid op basis van Amerikaanse industrienormen voor kerncentrales (de ASME-code voor drukvaten). Het gaat voornamelijk om lassen en hoog belaste onderdelen zoals bouten.

Jaarlijks worden voorgeschreven lasnaden, materiaalovergangen, componenten en aansluitingen van alle drukvoerende systemen onderzocht. Dat gebeurt met ultrasoon geluid, röntgen- en gammadoorstraling, oppervlakte scheuronderzoeken en visueel (met een onderwatercamera).
Er wordt nauwkeurig gekeken naar onvolkomenheden om zo corrosie, slijtage en andere mogelijke vormen van degradaties uit te sluiten.

Prima conditie

Door de gebruikte materialen en onze zeer stabiele bedrijfsvoering blijft ons vat in optimale conditie. Uit alle inspecties en onderzoeken blijkt keer op keer dat ons vat zijn oorspronkelijke taaiheid niet verliest. Door optimaal beheer van onze kern is de neutronenstraling op het reactorvat altijd minder geweest dan bij de bouw werd verondersteld. De kwaliteit is ten opzichte van de inbedrijfname nauwelijks verminderd en zal tot aan 2034 ook nauwelijks verminderen.

Doel, België

Door de onvolkomenheden die zijn ontdekt in een reactorvat van de Belgische kerncentrale in Doel staan wereldwijd de reactorvaten van producent Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) in de belangstelling. Hoewel Siemens/KWU het reactorvat van de kerncentrale Borssele ook heeft laten samenstellen door de RDM, is het vat slechts beperkt vergelijkbaar met dat van Doel. De KCB is op een ander moment gebouwd, uit ander staal van een andere leverancier en volgens andere specificaties. Zo is het vat van de KCB gemaakt van een staalsoort met andere eigenschappen waardoor een vergelijking met Doel niet mogelijk is.