Alles aan onze kerncentrale is oversized. Ons sterke bolvormige gebouw houdt onheil van buitenaf tegen. En het voorkomt dat radioactiviteit uit het nucleaire systeem naar buiten kan ontsnappen. Al dat dikke beton en staal maken het onmogelijk om in één actie de verschillende barrières gelijktijdig te doorbreken om een nucleaire lozing te bewerkstelligen.

Ook als in onze kerncentrale zwaar geweld wordt gebruikt, blijft deze veilig
Bestand tegen extreem onheil
Al onze vitale nucleaire systemen zitten in het kenmerkende bolvormige betonnen gebouw. Daarin zit een dikke stalen bol, de sterkst denkbare constructie. Het bouwkundige geheel is bestand tegen natuurlijk onheil (overstromingen, aardbevingen) en tegen aanslagen met explosieven of projectielen.
Het bolvormige gebouw bestaat uit (van buiten naar binnen) een dikke betonnen huid, gevolgd door een loze ruimte, gevolgd door een stalen bol, gevolgd door dikke betonnen afscherming van de individuele componenten. Binnen heerst onderdruk zodat lucht naar binnen stroomt en niet naar buiten.
Hermetisch gesloten
In de bol zitten alle vitale systemen in gebunkerde ruimtes achter hermetisch gesloten stalen deuren. De radioactieve stoffen zitten hier onbereikbaar opgesloten, achter beton, diep onder water in stalen systemen. Het reactorvat is van gemiddeld 20 centimeter dik staal en zit bovendien weggebouwd in een betonnen bunker.
Toegang tot het complex krijg je alleen via centraal bediende extreem zware deuren en sluizen. Die zijn hermetisch gesloten en bestand tegen extreem zware fysieke belasting. Openen gebeurt centraal of met een geautoriseerde pas die tijdgebonden is, vaak ook nog met een persoonlijke biometrische check.
Wat als…?
Ook als er binnen in de kerncentrale zwaar geweld wordt gebruikt, blijft deze veilig. Binnen is de kerncentrale bestand tegen zeer zware explosies. De constructie is vanuit het ontwerp al bestand tegen leidingbreuk gevolgd door stoom- of gas-explosies en brand in de vitale ruimtes.
Dus zelfs als een incident het hart van de kerncentrale bereikt, blijft de nucleaire veiligheid gewaarborgd.
En als…?
Ook als het bedienend personeel en de besturingsinstallaties niet meer beschikbaar zijn (door gijzeling of geweld) gaat de centrale veilig uit bedrijf.
Het kernsplijtingsproces wordt dan automatisch gestopt en de kerncentrale gaat over in een veilige toestand. Daar komt geen mensenhand aan te pas. De systemen die hiervoor nodig zijn, kennen een meervoudige uitvoering. Het ene veiligheidssysteem kan het van een andere overnemen.
En wanneer….?
Het is in het uiterste geval zelfs mogelijk om de bediening van de kerncentrale op afstand over te nemen in een reserve-regelzaal. Onder alle omstandigheden gaat de centrale dus veilig uit bedrijf en blijft veilig tot er hulp van buitenaf arriveert.