Leer in deze video meer over de veiligheid van onze kerncentrale. Onder de video vind je een transcript van wat er in de video wordt verteld.

Transcript: Hoe veilig is een kerncentrale?

Kernenergie: veiligheid voorop

Kernenergie is veilig, zolang de reactor heel blijft en gekoeld kan worden. Daarom zit de kernreactor in een sterk gebouw en zijn er verschillende mogelijkheden om de reactor te koelen.

Het containment: een bolvormig gebouw

We noemen het bolvormige gebouw waar de reactor in zit ook wel het containment. Hierin zitten alle radioactieve onderdelen van de kerncentrale. Een bol is de sterkst denkbare constructie. Alles wat met ons radioactieve uranium te maken heeft, gebeurt in deze bol. De bol houdt een ongeluk binnen en onheil van buiten tegen.

De bol is van staal en het gebouw eromheen van dik beton. Alle andere belangrijke installaties voor de bediening zitten in sterke bunkers.

Dubbele voorzieningen

Van alles wat er nodig is, hebben we er minimaal twee, maar vaak meer. Denk aan een reserve bedieningsgebouw, grote pompen, watervoorraden en noodstroominstallaties. Van alles is er altijd een reserve bij de hand.

Aardbevings- en overstromingsbestendig

De kerncentrale is aardbevingsbestendig en overstromingsbestendig. Als we zo’n heftige overstroming krijgen dat het water tot voorbij Amersfoort komt, is de kerncentrale nog steeds veilig. Hij is waterdicht tot bijna 10 meter.

Koelwater altijd beschikbaar

Om te koelen hebben we altijd een zee van koelwater bij de hand: de Westerschelde. Zelfs als de Westerschelde droog zou vallen, kunnen we de kernreactor nog steeds koelen. We halen het koelwater dan gewoon uit de grond.

Op alles voorbereid

Je hoort het al: we zijn op elk denkbaar scenario voorbereid.

Waar bent u naar op zoek?