Kerncentrale Borssele behoort tot de 25 procent veiligste drukwater-kerncentrales van de westerse wereld. Dat heeft de Benchmark Commissie op donderdag 6 december gerapporteerd aan de convenantpartijen RWE, PZEM, EPZ en de nationale overheid. Behoren tot het veiligste kwartiel is een voorwaarde om open te kunnen blijven tot 2034. De Benchmark Commissie brengt iedere vijf jaar verslag uit over de veiligheid van kerncentrale Borssele.

De Benchmark Commissie concludeert:

“Door gebruik te maken van de ontwikkelde en uitgebreide methodologie heeft de Commissie de veiligheid van 237 kerncentrales vergeleken. Op basis hiervan heeft de Commissie unaniem geconcludeerd dat de KCB behoort tot de groep van 25% veiligste watergekoelde en water- gemodereerde reactoren van de EU, VS en Canada.”

Ook de directeur EPZ, exploitant van kerncentrale Borssele, was bij de overhandiging van het rapport aanwezig: “Wij constateren dat het beleid van voortdurend verbeteren resultaat heeft: na meer dan 45 jaar productie behoort kerncentrale Borssele nog steeds tot de 25% veiligste kerncentrales in de Westerse wereld.”

EPZ bedankt de Commissie voor haar gedegen werk en is blij met de conclusie van het rapport. Het is een aanmoediging om ook komende jaren te blijven investeren in de veiligheid van de kerncentrale.

“Wij zorgen ervoor dat de kerncentrale Borssele tot zijn allerlaatste dag in topconditie is en zich ook over 15 jaar nog steeds kan meten met de wereldtop,” aldus directeur Carlo Wolters.

klik hier voor de veiligheidsbenchmark van de kerncentrale Borssele