Vrijdag 21 mei a.s. gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor de jaarlijkse splijtstofwisselperiode. De coronamaatregelen zorgen ook dit jaar voor een extra uitdaging.

Naast het wisselen van de splijtstofelementen (de brandstof van de kerncentrale) worden ruim 1.700 onderhoudsactiviteiten uitgevoerd. Het gaat om werkzaamheden variërend van het reinigen van installatiedelen tot de voorgeschreven periodieke vervanging van onderdelen. Ook worden periodieke testen uitgevoerd die aantonen dat de installaties naar behoren functioneren en inspecties gedaan die alleen mogelijk zijn als het reactorvat is geopend, zoals inspectie van de splijtstofelementen.

Naast de eigen EPZ-medewerkers werken er tijdens een splijtstofwisselperiode extra mensen op het terrein. Daarom is, net als vorig jaar, een speciaal team samengesteld dat werkbare coronamaatregelen ontwikkeld heeft op basis van de algemene richtlijnen van het RIVM, onze ervaringen tijdens SW20 en van andere kerncentrales wereldwijd.

Plantmanager Marco Muilenburg: “We willen samen met onze leveranciers gezond starten én gezond blijven. Daarom zetten we, naast de algemeen geldende maatregelen die inmiddels bekend zijn en als standaard gelden, ook in op preventief testen van bepaalde groepen voor specifieke werkzaamheden. Dat kan door de mogelijkheid van een sneltest bij ons op locatie of op een locatie dichtbij en we voorzien in zelftesten die mensen thuis al kunnen uitvoeren.”

Naar verwachting is de kerncentrale zo’n vier weken uit bedrijf.

Omgeving geïnformeerd

Inmiddels is ook onze omgeving geïnformeerd over de naderende stop; dat doen we via een nieuwsbrief die huis-aan-huis is verspreid in Heinkenszand, ’s-Heerenhoek, Borssele en Nieuwdorp.