Vrijdag 1 april a.s. gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor de jaarlijkse splijtstofwisselperiode.

Naast het wisselen van de splijtstofelementen (de brandstof van de kerncentrale) worden zo’n 1.300 onderhoudsactiviteiten uitgevoerd. Het gaat om werkzaamheden variërend van het reinigen van installatiedelen tot de voorgeschreven periodieke vervanging van onderdelen. Ook worden periodieke testen uitgevoerd die aantonen dat de installaties naar behoren functioneren en inspecties gedaan die alleen mogelijk zijn als het reactorvat is geopend, zoals inspectie van de splijtstofelementen. Allemaal activiteiten om de betrouwbaarheid van de centrale verder te verhogen.

Naast de eigen EPZ medewerkers werken er tijdens een splijtstofwisselperiode extra mensen op het terrein. Dit jaar gaat het om ongeveer 600 extra medewerkers. Ook dit jaar heeft een speciaal team coronamaatregelen vastgesteld op basis van onze ervaringen tijdens SW20 en SW21 én van andere kerncentrales wereldwijd. Net als andere bedrijven in de nucleaire sector is EPZ terughoudend in het versoepelen van coronamaatregelen.

Plantmanager Marco Muilenburg: “We willen samen met onze leveranciers gezond starten én gezond blijven. Daarom zetten we, naast de basismaatregelen die inmiddels bekend zijn en als standaard gelden, opnieuw in op preventief testen door middel van zelftesten. Zo streven we ernaar SW22 veilig, op tijd en in één keer goed uit te voeren.”

Naar verwachting is de kerncentrale zo’n drie weken uit bedrijf.

Omgeving geïnformeerd
Naar goede gewoonte wordt ook de omgeving geïnformeerd over de naderende splijtstofwissel; dat doen we via een nieuwsbrief die huis-aan-huis verspreid wordt in Heinkenszand, ’s-Heerenhoek, Borssele en Nieuwdorp.