De kerncentrale Borssele levert weer stroom. De centrale werd op 21 mei uit bedrijf genomen voor de onderhoudsstop en splijtstofwissel van 2021. Naast het wisselen van de splijtstofelementen (de brandstof) zijn ruim 1.800 onderhoudsactiviteiten uitgevoerd.

Bij EPZ staat nucleaire veiligheid altijd voorop. Daar kwam nu een extra aandachtspunt bij: de gezondheid van de medewerkers. Marco Muilenburg, Plant manager: “We kunnen vaststellen dat de maatregelen die binnen EPZ zijn ontwikkeld, gewerkt hebben. Ik ben trots op alle medewerkers die de afgelopen weken op ons terrein hard gewerkt hebben om alle onderhoudswerkzaamheden en projecten, groot en klein, met veel discipline uit te voeren. En in het bijzonder op het speciale coronateam dat zowel in aanloop naar als tijdens de splijtstofwisselperiode zeer actief is geweest om corona buiten de deur te houden.”

Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden en het wisselen van splijtstof. Een splijtstofelement gaat ongeveer vier jaar mee, daarom wordt jaarlijks ongeveer een kwart van de splijtstof vervangen. De centrale is langer uit bedrijf geweest dan vooraf gepland. Sommige werkzaamheden duurden langer. Zo bleek het onderhoud aan de turbine complexer dan was gepland. Onderdelen moesten voor reparatie naar het buitenland en weer teruggehaald worden. Medewerkers van EPZ moesten daarheen om die onderdelen te inspecteren. Mede vanwege de coronamaatregelen was dat tijdrovend om te organiseren.

Inmiddels zijn alle werkzaamheden afgerond naar tevredenheid van de toezichthouder ANVS en EPZ en volgens de geldende voorschriften. De centrale is stap voor stap in bedrijf genomen en levert sinds vrijdag 2 juli weer CO2 neutrale stroom aan het landelijk net.