De kerncentrale Borssele levert weer stroom. De centrale werd op 1 april uit bedrijf genomen voor de onderhoudsstop en splijtstofwissel van 2022. Naast het wisselen van de splijtstofelementen (de brandstof) zijn zo’n 1.300 onderhoudsactiviteiten uitgevoerd. Allemaal activiteiten om de betrouwbaarheid van de centrale verder te verhogen.

Ieder jaar gaat de kerncentrale Borssele uit bedrijf voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden en het wisselen van splijtstof. Een splijtstofelement gaat ongeveer vier jaar mee, daarom wordt jaarlijks ongeveer een kwart van de splijtstof vervangen.

Er is o.a. onderzoek gedaan naar mogelijke scheurtjes in lassen van het noodkoelsysteem. Deze werden tijdens een periodieke inspectie ontdekt in een Franse kerncentrale. Op basis van de informatie die internationaal werd gedeeld en resultaten van onderzoeken uit de jaren negentig, was het vrijwel uitgesloten dat de kerncentrale Borssele (KCB) last had van hiervan. Het staal van de leidingen is in Borssele anders dan in de Franse centrales. Om het volledig uit te sluiten, werden de lassen van het noodkoelsysteem van Borssele geïnspecteerd. Hieruit bleek dat de scheurtjes niet aanwezig zijn in het noodkoelsysteem van de KCB.

De onderhoudsstop verliep voorspoedig en volgens planning. Alle werkzaamheden zijn afgerond naar tevredenheid van de toezichthouder ANVS en EPZ en volgens de geldende voorschriften. De centrale levert weer CO2 neutrale stroom aan het landelijk net.