Kerncentrale Borssele staakte afgelopen zondagochtend de elektriciteitslevering na een transformatorstoring. De kernreactor staat in een veilige toestand tot de storing is verholpen.

Nadat een bedrijfstransformator een storingsmelding gaf, werd de turbine-generator automatisch afgeschakeld. Hierdoor stopte de stroomlevering aan het elektriciteitsnet en is de kerncentrale uit bedrijf genomen.
Op dit moment wordt met behulp van een specialist van de leverancier het onderzoek naar de oorzaak van de transformatorstoring afgerond. Voor het verhelpen van de storing lijken enkele dagen nodig te zijn. Pas als de storing is verholpen, zal de elektriciteitslevering worden hervat.
Het betreft een niet-nucleaire storing, de beveiligingssystemen van de kerncentrale zelf werden niet aangesproken. Wel is de toezichthouder Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) geïnformeerd.
De actuele planning voor de heropstart van de kerncentrale is te volgen op https://www.eex-transparency.com/power/nl/production/availability/